Magyar Építők Blog

Az építőipart nem csupán a szigorú tények mentén lehet megközelíteni: blogunkban azt is megmutatjuk mi van a számok mögött

Magyar szakmai magánbefektetéssel épülhet híd Afrikában: látványterv

kongo_cam3_fr00_nappali_2020_2_1.jpg

Hivatalos forrásból, a szakmai befektető Duna Aszfalttól értesült testvéroldalunk, a magyarepitok.hu a Kongó és Zambia határára tervezett Luapula-híd technikai paramétereiről. Látványtervet is kaptunk: az egypilonos, 305 méter hosszú híd 212,00 m – 30,00 m – 30,00 m – 30,00 m támaszközökkel megtervezett híd részletesen megtekinthető rajta.

Miután konkrétan egy évtizednyi előkészítés után egyre jobban előre halad a projekt, egy Dél-Afrikában tartott egyeztetés kapcsán nyilatkozott először hivatalosan a Duna Aszfalt gazdasági koordinációs igazgatója, Jászberényi Tamás róla.

A kulcsfontosságú híd a Duna Aszfalt Zrt. és fejlesztési bankok finanszírozásában, PPP projektben, a magyar cég szakmai és pénzügyi befektetésével és koordinálásával valósulhat meg.

A fejlesztéssel kapcsolatban most közös bizottsági ülést hívtak össze, melyben a szakmai befektetőként, tervezőként, illetve műszaki és pénzügyi koordinátorként is jelen volt Duna Aszfalt; leányvállalata, a koncessziós jogokkal rendelkező GED Africa Ltd; továbbá az érintett országokból érkező műszaki, jogi és pénzügyi területen dolgozó szakemberek.

terkep2.png

A hazánkban és nemzetközi szinten is elismert Mosonyi László† mérnök által és a Pannonhalmán végzett magyar állampolgár René Hutton-Mills által előkészített projektben nem csupán híd épülhet, hanem több mint 200 kilométernyi út is. Geodéziai felméréseket is végeztek már, és az előre haladott projekt célja az, hogy

többszáz kilométerrel, illetve mintegy egy héttel lerövidítsék az utat Katanga tartomány erőforrásai és az Indiai-óceánon fekvő Dar-es-Salaam kikötője között.

 terkep1.png

süti beállítások módosítása