Magyar Építők Blog

Az építőipart nem csupán a szigorú tények mentén lehet megközelíteni: blogunkban azt is megmutatjuk mi van a számok mögött

Így újul meg Európa legrégebbi közparkja Budapesten

valentinepark.jpeg

Idén harmadjára jelent meg a kapolcsi Művészetek Völgye Fesztiválon a Pest-Buda Udvar, ahol minden nap a kerekasztal-beszélgetések fókuszában Budapest fejlesztése áll. Az egyik legjelentősebb fejlesztés a Városmajorban indul.

Kevesen tudták, hogy a Városmajor Budapest -és egyben Európa - legrégibb közparkja: 1785 óta közkert. Az első közhasználatú zöldfelület, amelyet Buda városa hozott létre polgárai számára. Mintegy 265 éves története során azonban jelentős változásokon ment át. A városfejlődés és a gyors ütemű beépítés miatt a park egykori zöldfelülete csaknem felére csökkent, parkidegen funkciók, épületek és parkolók jelentek meg a Városmajorban.

A hazai forrásból megvalósuló fejlesztés elsődleges célja, hogy a funkciók rendezésével legalább két hektárral növekedjen a park zöldfelülete, törekedve ezzel az egykori parki adottságok helyreállítására. Emellett különös hangsúlyt kap a park berendezéseinek korszerűsítése, a rekreációs funkciók bővítése és megújítása, valamint a fák és a növényzet szakszerű fiatalítása, ápolása. A park és a környező városrész ökológiai viszonyainak javítása érdekében vízfelülettel is kiegészülhet a Városmajor a fejlesztés során, amely a parklátogatók számára új kikapcsolódási lehetőséget nyújthat majd. Minderről folyamatos egyeztetések zajlanak az érintett civilszervezetekkel, lakossággal, hogy a közpark valóban a köz érdekeit szolgálja.

A Budai Zöld Korridor része a Városmajor

A Városmajor közparkja a XII. kerületben található, fontos közlekedési csomópontok, intézményi és lakóterületek vonzáskörzetében. Kiemelkedően jó elérhetőséggel rendelkezik, ám elsősorban a környező városrészek lakói keresik fel. Teljeskörű parkmegújítás évtizedek óta nem történt a Városmajorban, ezért a zöldfelülete, berendezései és burkolatai rossz állapotban vannak. A Városmajor történeti jelentőségéhez és értékéhez méltó állapotának megteremtése tovább nem halasztható, fontos zöldfelület-fejlesztési feladat.

A Városmajor szerves része Buda legfontosabb zöldhálózati rendszerének, az úgynevezett Budai Zöld Korridornak, mely a Városmajor mellett tengelyre fűzi a Vérmezőt, a Tabánt és a Gellért-hegyet. E zöldfelületi tengely kulcsfontosságú szerepet tölt be a belső városrészek átszellőzésében, ugyanis szélcsatornaként szállítja a friss levegőt a budai hegyekből. Ezért kiemelten fontos a tengely zöldfelületei megfelelő állapotának fenntartása, beépítetlenségének megőrzése, és az egyes elemei közötti kapcsolat megteremtése.

Tervpályázat idén

A Budai Zöld Korridor zöldhálózati rendszer adottságait és fejlesztési lehetőségeit feltáró megalapozó tanulmány részletesen megvizsgálta a Városmajor közparkjának történetét, állapotát és megújításának lehetőségeit. A parkot a zöldhálózati rendszer részeként, annak összefüggéseiben, majd önálló egységként is vizsgálta, feltárva az értékeket és problémákat. A tanulmány megállapításai mentén rajzolódtak ki azok a fejlesztési célok és elképzelések, amelyek mentén szakmailag színvonalas és megalapozott tervpályázat készülhet 2021-ben.

süti beállítások módosítása