Magyar Építők Blog

Az építőipart nem csupán a szigorú tények mentén lehet megközelíteni: blogunkban azt is megmutatjuk mi van a számok mögött

Páratlan turisztikai értékké válik az elhanyagolt Gellért-hegyi közpark

ba82a676-d608-46dc-9869-d509c371a3a3.jpeg
A budai zöld korridor zöldhálózati rendszer legmeghatározóbb eleme a Gellért-hegyi közpark. Vadregényes sétaúthálózata, és a város egyedülálló panorámáját biztosító kilátópontjai páratlan turisztikai értékkel ruházzák fel.

 A Gellért-hegyi közpark elhanyagolt állapota jelenleg a város egyik legnagyobb turisztikai szégyenfoltja. A park felújítása a Gellért-hegy turisztikai potenciáljára és természeti, illetve kulturális értékeire tekintettel egyaránt elengedhetetlen.

A Gellért-hegyi közpark területe 42 hektár, ebből 39,7 hektár országos jelentőségű természetvédelmi terület. A park mind a fiatalok, mind a gyermekes családok körében népszerű, a hegy kiemelt természeti értéket képvisel hőforrásai és barlangjai révén, és az épített örökségét is figyelembe véve az UNESCO 1987-ben a Világörökség részévé nyilvánította.

Citadella és szabadságharc

A Gellért-hegyi közpark állapota jelenleg elhanyagolt. Az alapvető parkinfrastruktúra hiányos és leromlott, gondozatlanok a zöldfelületek, teljesen hiányoznak a tájékoztatótáblák, valamint számtalan balesetveszélyes helyzet áll fenn. A park felújítása a kapcsolódó beruházásokra, valamint a Gellért-hegy turisztikai potenciáljára és természeti, illetve kulturális értékeire tekintettel egyaránt elengedhetetlen.

A fejlesztés célja a Citadella épületében elhelyezendő Magyar Szabadságharcosok Múzeuma felújításához kapcsolódóan a Gellért-hegy közparkjának komplex, turisztikai, természetvédelmi és ökológia szempontú megújítása. A múzeum egy 2016-os ötletpályázat nyomán kerül a Citadellába, az 1848-1849-es szabadságharcot fogja bemutatni.

Nemzetközi jelentőségű zöldfelületek

A parkfejlesztés során cél – illeszkedve a kormány által már megkezdett fővárosi közparkfejlesztések folytatásához – a parkinfrastruktúra nemzetközi jelentőségű zöldfelületektől elvárható szintű kialakítása. Ideértve különösen a sétautak minőségét, a padok, közösségi pihenőhelyek, tájékoztatótáblák, a parkbéli tájékozódást segítő térképek, hulladékgyűjtők, mellékhelyiségek megfelelő mennyiségű és minőségű elhelyezését. A fejlesztés során kiemelt figyelmet kap a zöldfelület és a növényállomány állapotának átfogó vizsgálata és szükség szerinti megújítása, tekintettel a természeti értékek védelmére, és az élőhelyi feltételek fenntarthatóságának biztosítására.

A vizuális kapcsolatokra, kilátópontokra tekintettel, funkcionálisan is fejlesztik a parkot, megerősítik a Tabánnal való kapcsolatát is. A Gellért-hegy a Tabánnal, a Vérmezővel és a Városmajorral együtt része a budai zöld korridor tengelyének.

A megfelelő mennyiségű és minőségű zöldfelület a város fenntarthatóságának, élhetőségének alappillére: kedvező hatást gyakorol a fővárosi klímára, a város gazdasági, turisztikai versenyképességére és a városlakók életminőségére egyaránt.

süti beállítások módosítása