Magyar Építők Blog

Az építőipart nem csupán a szigorú tények mentén lehet megközelíteni: blogunkban azt is megmutatjuk mi van a számok mögött

Városliget: Európában egyedülálló városi zöld

before-the-storm-2496067_1920.jpg

A Városliget megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt egyik fő célkitűzése, hogy a park zöldfelületének rehabilitációja és gyarapítása mellett jelentősen csökkenjen az autóforgalom.

A Városliget megújításának egyik fontos célja, hogy radikálisan csökkentse a parkot évtizedek óta fojtogató autóforgalmat, amely óriási környezeti terhelést jelent a Liget számára – fogalmazott korábban Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója a kapolcsi Művészetek Völgye Fesztivál Pest-Buda Udvarának kerekasztal-beszélgetésén hozzátette: a Városliget megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt egyik fő célkitűzése, hogy a park zöldfelületének rehabilitációja és gyarapítása mellett jelentősen csökkenjen az autóforgalom.

Mint mondta, az autómentes Városliget felnőtt és gyermek látogatói így az eddiginél lényegesen csendesebb és jobb levegőjű közparkban pihenhetnek, sportolhatnak, játszhatnak majd. A cél elérésének első lépéseként megszűnt a felszíni parkolás lehetősége az Ötvenhatosok terén, és óriási mérföldkő, hogy megnyílt a háromszintes, mintegy 800 autót befogadni képes Múzeum Mélygarázs.


Tízezer négyzetméternyi új zöldfelület

A Múzeum Mélygarázs térszint feletti részén – az egykori bazaltkockás autóparkoló helyén – egy új sétány, a Városligeti Promenád jött létre, melynek középső pihenő zónájában hangulatos esti világítás és modern ülőbútor kombinációk is helyet kaptak – számolt be Gyorgyevics Benedek.

Hozzátette, a Liget-projektnek köszönhetően megvalósuló Néprajzi Múzeum új épülete és a Dózsa György út-Ajtósi Dürer sor sarkára tervezett Városligeti Színház közötti, megújult területen több, mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelületet alakítottak ki, ahová több mint száz lombos fát, négyezer cserjét, és mintegy negyvenezer virághagymát és évelőnövényt ültettek. Az elegáns sétány és a park határán egy 600 négyzetméter területű, ülőbútorokkal kialakított pihenőtér várja a látogatókat.


A BFK is közreműködik

Megkezdte a Városliget autómentesítését szolgáló közlekedési fejlesztések tervezését a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa és a kormány döntése alapján.

A BFK a Városliget autómentesítése tervezésének kezdetétől törekszik az érintettek bevonására ezért online kérdőíves felmérést is indított, melynek kapcsán várják az agglomerációs ingázók és a budapestiek, különösen a XIII. és XIV. kerületiek véleményét és javaslatait. A közösségi részvételi program része volt a helyszínbejárás is, amelyre elsősorban a környéken lakók regisztráltak. A Béke térről induló séta összesen nyolc állomásból állt.

Szó esett többek között a 3-as villamos tovább vezetéséről és az új utcakeresztmetszet kialakításának kérdéseiről, a Szegedi út-Tatai út kereszteződésnél pedig a felüljáró lehetséges nyomvonalairól.

süti beállítások módosítása