Magyar Építők Blog

Az építőipart nem csupán a szigorú tények mentén lehet megközelíteni: blogunkban azt is megmutatjuk mi van a számok mögött

Bizonságosabb hitelkonstrukciók: lesz miből megvenni a rozsdaövezeti akcióprogram lakásait

1180418_bb_1537.jpg

Tegnap jelent meg a Duna House elemzése, ami szerint aki ingatlant vásárol, legalább 30 százalék az esélye, hogy hitel segítségével teszi. Ez egy növekvő szám, aminek két oka van: az árak emelkedése (ezek tegyük hozzá, a korona óta azért egy helyben állnak az árak, miközben a forgalom magához tért), másrészt pedig a hitelkonstrukciók biztonságos volta.

Az, hogy az emberek hajlandóak hitelt felvenni és ehhez megvannak a megfelelő körülmények azért is jó hír, mert az építőipar jelentős részben lakásépítésekkel akarja kiváltani a jelenleg alacsonyabb önkormányzati beruházásokat.

Ennek vezető eleme a rozsdaövezeti akcióprogram, amiben újra 0 százalékos áfával épülhetnek lakások, miközben a városok régi elhanyagolt területeit is felélesztik. A programot Fürjes Balázs államtitkár és kormánybiztos vezetésével dolgozzák ki, illetve a projektek szerződéseinek első hulláma is rövid távon belül várható.

Ahhoz viszont, hogy megérje lakást építeni, szükség van fizetőképes keresletre is: a biztonságos hitelkonstrukciók, a kormányzati jelzések és a vásárlói szokások is arra mutatnak, hogy ez remélhetőleg meglesz.

süti beállítások módosítása