Magyar Építők Blog

Az építőipart nem csupán a szigorú tények mentén lehet megközelíteni: blogunkban azt is megmutatjuk mi van a számok mögött

Így jut el a levegő a metróban utazókhoz

web_210204_bb_8668_1.jpgAz M3-as metró felújításáról számos cikket publikáltunk már, illetve testérlapunk, a magyarepitok.hu is. Ezek közül azonban egy sem foglalkozott még azzal a kritikus - bár természetéből fakadóan láthatatlan kérdéssel, hogy, hogyan látják el levegővel a naponta embertömegeket megmozgató metrót.

201013_bb_4316.jpg

A középső szakasz alagútjait felújító SWIETELSKY Építő Kft. installációs főmérnöke segítségével utána jártunk a témának, mint kiderült, a metró állomásait két szellőzőrendszer szolgálja ki.

  • Egyrészt az üzemi szellőzőrendszer, amely a működtető személyzet munkáját teszi lehetővé. Gépházakat, diszpécserrendszereket látnak el ezzel a külön kiépített hálózattal, mely klímakontrollra is alkalmas.
  • Másrészt a nagytömegű hétköznapi légmozgást, illetve a tűzesetek, vagy más biztonsági okokból szükséges alkalmak idején menekülési időt biztosító főszellőzőrendszer, mely az állomásokat és a menekítés során is használt mozgólépcsőket egyaránt ellátja levegővel.

web_210311_nm_0152.jpg

Ez utóbbi állomásonként 2, óránként és darabonként 140-180 ezer köbméternyi levegőt megmozgató ventillátorból és több, egyenként 20 ezer köbméternyi levegőt terelő JET ventillátorból áll.

Összesen a megmozgatott levegő volumenre közel ötször annyi, mint egy azonos méretű irodaháznál.

A rendszert a felszínhez kapcsoló aknák elhelyezkedéséről, és más részletekről még itt olvashatnak az érdeklődők.

web_210311_nm_0170.jpg

süti beállítások módosítása